Публикации<<

 
  << обратно  
 


12 ноември 2004 г.

в-к "КЕШ":

Знакът на четиримата :“100 депутати стигат!”
Бизнесмени са на път да объркат тотото на партийците


Предстоящите парламентарни избори догодина ще са уникални с това, че за първи път няма да се състезават никому неизвестни организации, които да получат точно 0 гласа, след като депутатите промениха Закона за политическите партии. Но опасността в парламента да влязат стотина персони, за които и от които през следващите 4 години никой нищо няма да чуе, продължава да виси с пълна сила.

Бизнесът извика: Намалете депутатите от 240 на 100, изгонете партийните функционери от парламента, нека те си седят по централите и се занимават с партийно строителство. В Народното събрание да влязат експертите. Само за няколко дни идеята на четворката Божидар Данев, Сашо Дончев, Радосвет Радев и Юлиан Генов получи изключителна популярност в деловите кръгове - 367 фирми и играчи на бизнес полето я подкрепиха. Един депутатски мандат струва на данъкоплатците 400 хиляди лева. Или за издръжката му работят 22 души. А годишната издръжка на парламента е 24 милиона лева, мотивират се четиримата инициатори, които са на път да объркат тотото на партийците. Деловите мъже поръчали социологически сондаж, според който 82 на сто от анкетираните българи смятат, че депутатите трябва да са по-малко, а 64.5% - да са съкратени до сто.

Но политиците от своя страна не се дават лесно. Ако сред днешните 240 депутати има 50 - 60 души, които си разбират от работата, сред бъдещите само 100 ще има само двама-трима експерти за цяр, шегуват се с горчивина народни избраници с опит в три поредни парламента. А сериозно - статуквото е заковано още през 1991 г., когато бе гласувана новата Конституция. И скрепено тази година с най-якото лепило - решението на Конституционния съд, според което промени в основния закон, засягащи държавното устройство, може да прави само Велико народно събрание. А какво друго е намаляването на депутатския състав освен промяна в държавното устройство? Иначе лидерът на СДС Надежда Михайлова изтъкна, че сините също предлагат свиване на парламентаристите наполовина - до 120 души, но затова е нужно ВНС. Така днес политици от целия спектър бягат от Велико събрание като дявол от тамян, защото се опасяват, че то може да върне короната на царя.

Анонсът за бъдеща бизнес партия е на път да компрометира инициативата на бизнесмените. Димитър Луджев пръв обяви, че четиримата ще дадат своя знак "100 депутати стигат", и призна, че помага на група бизнесмени да подготвят нова партия, която ще се появи напролет. Бизнесмените категорично отрекоха, че ще правят партия. Развръзката предстои.
...

 
  << обратно  
design&hosting BIAnet