Актуално<<

 
  << обратно  
 


На 16 ноември 2004 г. редакционният екип на в. "Пари" организира дискусия относно идеята за намаляване броя на народните представители от 240 на 100. Участваха президентът на "Овергаз" Сашо Дончев, председателят на БСК Божидар Данев, народните представители Борислав Ралчев (НДСВ), Румен Петков (БСП) и Николай Младенов (СДС), както и председателят на партия Нов Избор Димитър Луджев.
Пълниия текст на дебата можете да прочетете ТУК
Чуйте пълен аудиозапис на дискусията.

***

В писмо на председателя на ЦКС Петър Стефанов, изпратено до Инициативния комитет за намаляване броя на българските депутати, се казва:
“Имам удоволствието да изразя нашата подкрепа за издигнатата от Вас инициатива за намаляване броя на депутатите в българския Парламент от 240 на 100 народни представители.
Зад тази подкрепа единодушно застават 147-те пълномощници на Общото събрание на ЦКС, които са представители на над 250 000 член-кооператори, обединени в 954 потребителски кооперации и 34 кооперативни съюза. На проведеното на 4 ноември 2004 г. заседание на Общото събрание на ЦКС пълномощниците изразиха своето съгласие с аргумента, че за да постигнем европейски икономически показатели, е време броят на народните представители на бъде намален, а парламентът да заработи по-ефективно и делово. На това заседание те ме упълномощиха да подпиша и от тяхно име Вашето обръщение.
Пожелавам успех на инициативата и се надявам, че с общи усилия ще реализираме така необходимата ни промяна на гражданското общество в България!”


***

Само три дни след официалното обявяване на инициативата за намаляване броя на българските депутати от 240 на 100 бяха получени 367 официални писма в подкрепа на идеята, като част от тях са от името на цели фирми и организации. До 12 ноември броят на писмата нарасна на 452. Постепенно нараства и обемът на хората, които изразяват мнението си чрез форума, организиран в рамките на специално създаденият за целта сайт – www.100deputati.org .

До 9 ноември 2004 г. писмата, изпратени чрез Интернет, демонстрират 100-процентова подкрепа за намаляване броя на депутатите, като не са малко и онези, които смятат, че дори числото 100 е голямо за нашата малка и бедна държава. По-голямата част от подкрепилите идеята са управители на малки и средни фирми, но не липсват и представители на научните среди, преподаватели, работещи в областта на изкуството и културата, българи, живеещи зад граница (Великобритания, Испания, Германия).

***

На 5 ноември 2004 г. официално бе представена инициативата за намаляване броя на българските народни представители от 240 на 100.
По време на пресконференцията бе представено социологическо проучване на агенция “Скала”, според което над 80% от запитаните одобряват оптимизирането на състава на българския Парламент... Още>>
Вж. Стенограма от пресконференцията


 
  << обратно  
design&hosting BIAnet