Публикации<<

 
  << обратно  
 


17 ноември 2004 г.

в-к “Пари:
Бизнесът иска гаранции за качествен парламент.
Трябва да се подобри ефективността и качеството на работа в Народното събрание. До тази обща позиция достигнаха представители на бизнеса и на политическата класа на дебат в редакцията на вестник ПАРИ. Темата бе доколко е реална идеята 100 депутати в парламента. Не се стигна до консенсус дали е възможно точно сега от този парламент да бъде ограничена цифрата на представителство. Политиците дадоха да се разбере, че само с редуциране в НС няма да се постигне желаното. 100 качествени депутати ще бъдат намерени по-лесно при ограничения пазар на човешки ресурси, подчерта Сашо Дончев, президент на Овергаз.
Броят на местата в парламента трябва да отговаря на европейските практики и на нашите реалности, посочи зам.-председателят на БСП Румен Петков. Според него самоцелното намаляване на депутатите не е гаранция, че ще се подобри работата в парламента.
Всички политически централи станаха заложници на публичната администрация, която не разбра какво трябва да прави, каза Дончев. Божидар Данев, председател на БСК, уточни, че законите, които са написани от експерти, са перфектни и не се е налагало да се променят. Като пример той посочи Закона за електронния подпис. Според него трябва да се разшири експертната подкрепа в работата на народните представители. Отговорността за това как ще се направи по-ефективна законодателната дейност е изцяло на политиците, посочиха бизнесмените.
В това Народно събрание е много трудно да се стигне до намаляване на депутатите, заяви зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев. Зам.-председателят на СДС Николай Младенов напомни, че неговата партия е предложила депутатите да станат 120 още преди 2 години. За разлика от бизнеса, който смята, че в НС е добре да няма партийни функционери и интелектуалци, а само юристи, Младенов обяви, че в парламента трябва да влязат политици, които да определят философията на законите. Министрите да са и депутати - това би била още една гаранция за по-добра работа на парламента, смята той. У нас проблемът не са малките, а големите партии, каза лидерът на Нов избор Димитър Луджев. Не е важно дали депутатите ще са 100 или 150, важно е как се избират те, уточни той.
Пълния текст на дебата четете ТУК
 
  << обратно  
design&hosting BIAnet