Публикации<<

 
  << обратно  
 
4 ноември 2004 г.

В-к 24 часа:
Рано пиле – рано на грил
Щом зимният сън на депутатите изпревари и самата зима, значи се приближаваме до максималната ефективност на Народното събрание. То бавно, много бавно излезе от сезона на отпуските, но сега бързо, много бързо заработи, както трябва.
Кворумът си дойде в познатото нестабилно състояние, което се описва с термините от квантовата механика. Хем го има, хем се вижда, че го няма. Депутатът пък е като елементарната частица в принципа на неопределеността на Хайзенберг – има го едновременно на две места: хем се е успал вкъщи, хем е в залата и гласува чрез картата си.
Така се създава впечатление за нарастващ хаос – законодателната власт се самоблокира, ентропията се засилва. То обаче е погрешно. Всъщност парламентът се самоорязва дори до по-малко от 100 депутати. Искането на богатите българи за по-малоброен парламент се сбъдва от само себе си.

Всеки ден:
Конституционалистът Георги Близнашки: Партия на богатите? Абсурд!
Какво се крие зад екстравагантната идея парламентът да бъде докаран до 100 депутати? Критика на политическата система, обикновен популизъм или настъпление на олигархията?
Можем да останем в сферата на предположенията, тъй като това е първа заявка за присъствие в общественополитическия живот на тези делови среди, които до момента запазваха дистанция от активната политика. още...>>


 
  << обратно  
design&hosting BIAnet